dissabte, 11 d’agost del 2018

EL FILET, "BOCADO", "EL FRENO DEL CAVALL"



Avui sento la necessitat d’alçar la veu pels cavalls, i d’atrevir-me a expressar algo que molts i moltes ens callem, però per ells val la pena, per aquests maravellosos éssers que ens acompanyen desde fa molts anys, com a medi de transport,  amb guerres, treballs, competicions…

Sense ánim de crítica, amb l’únic objectiu  d’arribar a persones que cuidin, tinguin els seus cavalls i que vulguin millorar la relació, probar altres maneres menys danyines pel nostre amic.

I quina relació basada en el dolor, sumissió pot generar un vincle de confiança?
La resposta es cap. Doncs amb els cavalls tampoc.

Clients i  alumnes em pregunteu quina ha sigut la meva técnica per poder tenir uns cavalls que es puguin montar sense filet, que serveixin com a terapeutes de coaching, de que em segueixin sense agafar, que els mogui a distáncia? Increïble no??
Doncs, no tinc cap técnica de doma, principalment perque no sóc domadora.
Alguns dieu que sóc una “susurradora de cavalls”, i aquí si que em sento més identificada, però tampoc ho sóc.

Tenir les seves necessitats básiques cobertes, i molt amor, respecte, paciència, confiança cega, intuició, hores d’observació, de pentinar , de parlar amb ells, d’escoltar-los, d’estimar-los, sense demanar a canvi… i ells ja es van encarregar de dir quan i com. Aquesta va ser la fórmula.

El filet es l’instrument per excel.lencia en l’equitació. Segons Alexander Nevzorov, “Existe una ilusión universal de que el caballo en la caballería, en el deporte, es controlado por el hombre. Es mentira…  El caballo es controlado por el dolor. Es el dolor el que frena el caballo, el que hace girar, es el dolor el que lo conduce.”

Segons fonts bibliogràfiques, videos, llibres (David Castro), que parlen del filet , el dolor ens dona un control bastant segur amb el cavall, però tambè es cert que hi ha altres maneres de controlar.

Segons estudis de Robert Cook, l’ús del filet provoca:

-          Espanta i provoca dolor, sofriment i danys.

-          Amb moltes ocasions son els responsables d’una mala actitud.

-          Pot ser una causa d’obstrucció de les víes respiratòries i sorolls anormals en inspiració .

-          Provoca disminució de flexió, que a la vegada obstrueix la vía aérea i porta a la fátiga prematura, baix rendiment i edema pulmonar.

-          Desencadena reflexos del tracte digestiu.

-          Interfereix amb la respiració i locomoció.

-          El cavall que es sostenta amb el filet perd capacitat de soportar pes per si mateix i es fa mes pesat als quarts delanters (extrem frontal). El pas es fa més curt i per tant més lent, a més que genera tensió als tendons, lligaments, les articulacions i òssos…

-          La resistència al filet provoca rigidesa al coll, per tant és incompatible amb un rendiment òptim.

-          Es més fácil que entri aire al paladar i elevi el paladar tou en la orofaringe.

-          La no acceptació del filet pot provocar úlceres bucals, la sensibilitat del “diente de lobo”, dolor durant l’erupció de les dents de la mandíbula, laceracions…

Quins son exactament els sentiments del caball al perdre el control sobre el seu cos i la seva llibertat?
No ho sabem amb exactitud, però si sabem com reacciona la seva fisiología i anatomía en aquesta situació. Molts cavalls semblen asintomàtics, però el dany i el dolor son presents.
El fet que coneguem una mica més sobre els danys i el patiment que provoca el filet, ja es una bona excusa perque comencem una nova búsqueda de beneficis i benestar pel nostre cavall.
Pròxim post: Les necessitats bàsiques del cavall.

HIDALGO.I.JO
Yolanda Mayoral Suarez


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

EXTRAESCOLARS I CAMPUS

Qué fas al sortir de l'escola o de l'Institut? Arriben les Extraescolars i el Campus més divertit !!🐴 L'Hidalgo, el Sif...